Aybüke Dila YÜCE - Sosyoloji Öğrencisi

Tarih: 22.02.2021 21:03

2020 ALES/2 SINAVI HAKKINDA DEĞERLENDİRME

Facebook Twitter Linked-in

2020 ALES/2 SINAVI HAKKINDA DEĞERLENDİRME

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Geçiş Sınavı (ALES) soruları, Türkiye gündemine bomba gibi düştü. Türkçe paragraflarının uzunluğundan ziyade, çelişkili ve birbirine bir hayli benzeyen cevap şıkları, sınava girenleri ben de dahil olmak üzere şaşkına uğrattı.

Bana göre, akademik personel ve lisansüstü eğitime geçecek bireylere, uzun paragraflardan ziyade, yazım kuralları da sorulmalıdır. Uzun paragraflı sorular da gereklidir fakat yazım kurallarını bilmeyen bir bireyin üst eğitime geçmesini doğru bulmamaktayım.

Matematik sorularının, geçmiş dönemlere göre daha kolay olduğunu söylemem mümkün. Kendi kanaatime göre, matematik soruları yerinde ve güzeldi. Yalnızca ‘’selfie’’ sorusu benim de, sınava katılan herkes gibi oldukça dikkatimi çekti.  Soru zor değildi fakat zor olmaması, sorunun dikkat çeken tarafıydı.

Sınav alanlarının oldukça kalabalık olması, üniversite mezunlarının yüksek lisans, doktora tercihinin yüksek olduğunu bize göstermektedir. Peki ya sizce bunun sebebi, akademik kariyer yapma isteği mi yoksa işsizlik midir? Benim de günlerdir aklıma takılan soru bu.

İşsizlik oranlarının yüksek olması sebebi ile bireylerin, akademik hayata daha çok sarıldığını ve bunun için çabaladığını gözlemleyebilmekteyim.

Burada önemli nokta şudur ki, yapılan sınavda alınan puan değil, mülakatlarda bireylerin verdiği cevapların daha çok mercek altına alınıp, üniversitelerin seçimlerini bu doğrultu da yapmaları gerekmektedir. Sadece, ALES ve YDS’de alınan puanlar, bireylerin seçtikleri alanda başarılı olabileceklerini bizlere gösteremez.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —