25.07.2024 08:56:00

5315

50. YIL VE KIBRIS DAVAMIZ

50. YIL VE KIBRIS DAVAMIZ

50. Yıl ve Kıbrıs Davamız

Çocukluğumuzun en ateşli gündemi Kıbrıs’a yapılan 1974 Barış Harekatı, zulüm gören soydaşlarımıza destek ve Rumların işgal girişimine karşı koymak maksadıyla askerlerimizin adaya olan çıkartmasıydı. 
Ajanslardan devrin büyükleri gündemi takip eder, köyümüze ulaşan gazete haber ve fotoğraflarından Türk Ordusunun destansı başarıları iyi gözlenir, asker fotoğrafları arasında iftiharla karışık meraklı tavırlarla adeta köyümüzü temsil eden komando askerin fotoğrafı aranırdı.
Bu yı içinde bir iki aydan beri yapılan haberlerde 20 Temmuz’da Kıbrıs’ta 50.yıl kutlamaları yapılacağı günler öncesinden basın yayın kanalıyla duyurulmuştu. Barış ve Özgürlük Bayramı, Barış Harekatı’nın 50. yılı dönümü geçen yıllara göre daha geniş kapsamlı tören ve etkinlikler düzenleneceği günler öncesinde ilan edilince yeniden o günler gözümün önünden geçiverdi.

Ülkemizden Üst düzey katılım

Haber ve ilanlarda ülkemizden üst düzey katılımın olacak ve Lefkoşa’da düzenlenecek resmi törenlerde farklı tipte 50 gemi ile deniz geçit töreni düzenlenecek, Türk Yıldızları akrobasi timi KKTC semalarında bir gösteri yapacak, 50. yıl onuruna 50 top atışı gerçekleştirilecek, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıla özel, anı pulu ve madeni para basımı da yapılacakmış.

Hac güvenliğini sağlıyor

Kıbrıs Adası’nın Osmanlı Devleti tarafından fethedilmesinin (1571) sebepleri arasında birçok neden sayılabilirse de en önemli sebeplerden birisi kutsal topraklara giden hacılar için güvenliğin sağlanmak istenmesi olduğu dile getirilir. 
Stratejik öneme sahip adada Türkler ta 1960 yılların başında muhtelif müessif olaylar yaşanmaya başlandığı kaydediliyor. Akabinde Londra’da konferanslar düzenleniyor, Türk toplumunu temsilen konuşan Rauf Denktaş, çözüm olarak fedaratif yönetim talep eder.

CHP-MSP koalisyonu ve Kıbrıs Barış Harekâtı  

Çocukluğumuzda 1973 Türkiye Genel Seçimleri sonrası Bülent Ecevit tarafından CHP ve MSP Erbakan’ın (Milli Selamet Partisi) koalisyon hükûmeti (37.Hükümet / I. Ecevit Hükûmeti / 26 Ocak 1974 - 17 Kasım 1974)) kuruldu. Nitekim çocukluk ve gençlik dönemlerimizin en meşhur siyasi figürleri iktidar ortağı Ecevit ve Erbakan’ın yanı sıra Süleyman Demirel (AP) ve Alparslan Türkeş (MHP) idi. Koalisyon Hükümeti uzun sürmese ve görüş aykırılıkları sebebiyle yıkılsa da tarihimizde önemli bir dönüm noktası teşkil eden Kıbrıs Barış Harekâtı bu CHP-MSP koalisyonu / hükûmet döneminde yaşandı.

Silah ambargosu ve Kaddafi’nin jesti

20 Temmuz 1974’de Türk Silahlı Kuvvetleri Kıbrıs'a hava indirme ve çıkarma harekâtına başladığında daha dört yıl önce liderliğini ilan eden Libya lideri Kaddafi’nin Türkiye’ye yardım jesti o dönemde çok büyük takdir gördü ve neredeyse her mecliste konuşuluyordu.
Çocukluğumuzda en çok duyduğumuz sözlerden biri de ambargo kelimesiydi. Kıbrıs Barış harekâtı sebebiyle Amerika’nın ülkemize koyduğu Haşhaş ekim yasağının kaldırılması, Kıbrıs Harekâtı ve bu harekâtta Amerikan silahlarının kullanılması bahanesiyle 5 Şubat’ta başlatılan ambargo 2 Ekim 1975’de kısmen kaldırdı ancak ambargo üç yıl sürdü.
15 Kasım 1983 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edildi. Çocukluk ve gençlik döneminin Kıbrıs davası gündeminden ve Kıbrıs’n özgürlüğünü kazanmasında emeği geçenler arasında aklımda en çok iz bırakan Erbakan hocanın çıkarma harekatındaki ciddi gayretleri, Kaddafi’nin büyük jesti, Beşparmak dağları, paraşütle adaya iniş yapan komandolar ile gemiden adaya çıkışa geçen askerlerimizin fotoğrafları, Denktaş’ın mücadelesi ve 498 şehidimizdir. Hepsini rahmet ve minnetle anıyorum.