Müjgan SONUÇ Uzman Psikolojik Danışman

Tarih: 18.04.2021 11:42

AFFETME

Facebook Twitter Linked-in

                                             AFFETME

            Ruhsal iyileşme yaşamak isteyen her yetişkinin, küçük çocukları gözlemleyerek kendi özünü hatırlamasını öneririm. Oyuna odaklanarak sürekli bir merak duygusu içinde oyundan oyuna koşan  çocuklar, yaşamın en büyük rehberleridir aslında. Ve küskünlük denilen duygu onlar için iki oyun arasında yaşanan, sımsıcak  sarılmayla yerini sevgiye bırakan bir duygudur...

            Yaşam yolculuğunuz her zaman bir çocuğun oyunu saflığında geçmez ne yazık ki, gün olur çocuk saflığınızla kolayca  affettiğiniz olayların  içeriği değişir,kumdan kalenizi bozan arkadaşınızı  kovanızla kovalayıp, denize attığınız, şakayla karışık boğuşmaların, ardından birlikte kale yaptığınız kaleler değildir  dağılan... Yaşam yolunuzda size zarar veren,evinize yuvanıza saldıran hayatınızı kökten değiştiren size büyük acılar yaşatan insanlar girer sahnenize, bir şekilde yaralanırsınız, yaşamınız alt üst olur, ağır travmalar yaşamışsınızdır, aklın alamayacağı kadar derin acılar yaşatmıştır size en yakın dostunuz, eşiniz,arkadaşınız belki de ailenizin en yakın bireyleri veya hiç tanımadığınız birileri..Tam da bu travmanın orta yerinde, siz acı içinde kavrulurken birisi gelip size diyor ki affet ve özgürleş... Böyle yoğun duygusal acının içindeyken, sizden akması gereken duygulara, düşüncelere, savunma düzeneklerine, müdahale etmektir acının tam orta yerin de “affet” demek... Olaylar henüz tazeyken yaşanılan tüm isyan duyguları,tüm öfke ve kızgınlık ifadeleri söylenilen ve ifade  edilen tüm duygular vücudunuza giren bir mikropla savaşan bağışıklık sisteminin çalışması kadar doğal ve gereklidir. Yaşanılan olayın yarattığı şok ve kabul edememe duygularının yaşanması gerekli bir süreçtir. Yaşadığınız durumu anlamlandırıp, değerlendirmeden siz yaşadıklarınızı sindirmeden kimseyi isteseniz de affedemezsiniz.  Affetmeyi bir insana veya bir olaya karşı biriktirdiğiniz negatif duyguları bırakmak olarak tanımlıyoruz. Eğer bu duyguları ifade etmez kendi duygularınızı kabul etmez onları bastırırsanız yüzeyde affettim bitirdim deseniz de yüzünüze ruhunuzun ışığı yansımaz içten içe havasız kalır nefes alamazsınız.

            Affetmekle ilgili olarak yaptığı spiritüel çalışmalara, meditasyonlara  olumlamalara rağmen içinde öfkesi, kızgınlığı bitmemiş geçmişin acı veren anılarından,bitmemiş işlerinden  özgürleşememiş pek çok danışanım oldu .Affetme süreci uzadıkça geçmişin yükünü bırakamıyorum endişesi ile iç çatışmaları daha da artan mutsuzlaşan kişilerin sayısı hiç de az değil.

            Öncelikle hiç kimse hiçbir şey için mecbur değil,durumu kabul etmek sürecin akışını hızlandıran bir yöntemdir... Siz geçmişinizde size zarar veren kişileri affetmek zorunda değilsiniz,amaçlanan durum o insanları taşımayı bırakmaktır. Onların yaptıklarının karşılığında neler yaşayacağı,  nelerle karşılaşacağı sen affetsen de ilahi sistemin işi... Fakat doğan yeni günü görmeniz gelen mutlulukları kucaklamanız için ellerinizin boş gözlerinizin de açık olması lazım..İşte gerçekte affetmek diye anlatılan şey zihin ekranınıza oturtup hemen her gün anıp kızdığınız öfkelendiğiniz insanların hayallerini evinizden çıkarmaktır. Size zarar veren kişileri her gün evinize alır mısınız?Geçmişin hikayesini her gün anıp öfkelendikçe, eviniz de olmak sizin için gittikçe acı veren bir süreç olmaya başlar...Geçmişin bitirilmemiş işleri söylenmemiş sözleri,yarım bırakılmış hikayeleri psikoterapi sürecinde ele alınıp tamamlandıkça bilincinizin kontrolünü de ele almış olursunuz. Yaşanılan olayların içinde kendinizi suçluyor söylemediğiniz sözler için,yapamadığınız savunma için kendinize kızgın olabilirsiniz. Sizi yoran ve hemen her gün zihninizi meşgul eden  geçmiş yükünüz varsa bir ruh sağlığı  uzmanından destek almanız yüklerinizi bırakmanıza vesile olur. Size büyük kötülükler yapan insanları bulunduğunuz bilinç seviyesine göre kısa sürede  affedebilirsiniz de affetmeniz yıllarca sürebilir de...

Henüz farkına varmamış geçmişin hesap defterini açık tutuyor ve her gün yeniden defteri açıp aynı borçlu alacaklı hesabını ekranında tutuyor olabilirsin, tamam orada kal şimdilik, durumunu kabul et ve eldeli işlemleri hatırla, her gün açtığın bu sayfadaki işlem hatan eldeki BİR’i yani kendini  unutmak olmasın...Hayatınıza giren çıkan insanların hayali ve onlara olan kızgınlığınız  ve öfkeniz bazen o kadar büyük bir yer kaplar ki  zihin evinizde,  kendinizi unutursunuz.

 Eğer siz gizli hazineniz için yola çıkmışsanız başınıza gelen tüm olayların sizden size yansımalar olduğunu anlarsınız, işte o zaman gerçek gücünüze ve özgürlüğünüze kavuşursunuz,hazineniz o kadar ışıltılıdır ki  o sonsuz güzellik karşısında geçmişe dair tüm hesap defterlerini kapatır, yaşadığınız tüm zorlu deneyimlere teşekkür edersiniz, yaşam yolunuza koyduğunuz taşları kaldırırsınız. Bilinçsiz seçimlerinizin farkına vararak, kurban rolünü bırakıp yaşamınızın başrol oyunculuğuna geri döndüğünüzde, yaşam size doğru tüm güzelliklerini akıtmaya başlayacaktır bundan sonrasına siz karar verin evinize kim gelsin?

             

            Eğer  tüm yüklerinizi bırakmış ve yeni  yükleriniz için bir çuval taşımıyorsanız o zaman   sevgi ve muhabbet sofrasında iftar açıyorsanız demektir. Aşağıda sözlerini paylaştığım değerli tasavvuf üstadı  Mehmet Rasim Mutlu’ya ait ilahi  gönlünüze değsin..

 

    Mecalim Yok

Sevgi muhabbet var iken,

Fitne şerre mecalim yok

Elele tutmak var iken

Fitne şerre mecalim yok

Sürme beni bu devrana

Takatim yok, takatim yok

Aşk-ı dili bivefaya

Mecalim yok ,mecalim yok

Sana verecek bir canım yok

Allah Allah, Allah Allah...

Dilde dildarı görmeye

Gülü ranaya sormaya

Aradığını bulmaya

Mecalim yok mecalim yok."

Mutlu ümit kesmez senden

Ne canından ne de tenden

Terk etmeyi cümlesinden

Mecalim yok mecalim yok.

 

            Mehmet Rasim Mutlu

 

Sevgiyle kalın kendinize yol alın...

                                                                                                                                                                    

                                                                                                          Müjgan Sonuç

                                                                                              Uzm.Psikolojik Danışman

                                                                                              mujgansonuc.psk@gmail.com


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —