Her okul aynı eğitim sistemi içinde olsa da kendine has özellikler taşır ve gelen her öğretmen , her öğrenci okulun ruhsal yapısına bir tuğla koyar,bu tuğlalar diğerlerinden farklı bir yapıyı oluşturmaya başlayıp farklılıklarıyla öncülük yapmaya başladığında artık o okul bizim bildiğimiz okul olma özelliğini aşarak ekol olur. Yani artık o beton binanın bir ruhu ve kimliği vardır oraya giren her birey ciddi bir dönüşüme uğrar ve daha önce hiç fark etmediği bu yeni özellikleriyle fark yaratacağını bilerek o binadan ayrılır. İşte bu yıl 30. yılını kutlayan Ahmet Erdem Anadolu Lisesi ilk adıyla Nilüfer Milli Piyango Anadolu Lisesi (MPAL) farklılıklarıyla ilklere imza atmış ekol olan okullarımızdan biri...
Öğrenci merkezli eğitim anlayışının henüz anlaşılmaya çalışıldığı yıllarda MPAL derslik sistemini ve ortak sınav haftalarını üniversiteler gibi bünyesinde uygulayan ilk devlet okulu. Dersliğin derse göre düzenlendiği bu sistem de öğrenciler her ders değişiminde farklı bir sınıfta dersleri takip ederken öğretmen sınıfı dersine göre düzenleme şansını buluyor.. Öğrenci Merkezli Eğitim anlayışının bir parçası olan lider öğretmen anlayışı ile öğrencileri yaptıkları proje çalışmaları ile derste etkili ve yetkin hale getiren okul, her öğrencinin yaptığı projeye yer açarak ,öğrencilerini okulun bir parçası olduğunu hissettirerek güçlendiren bir proje okulu.
Şimdiler de salgın nedeniyle sabit sınıf uygulamasına geri dönen okulu yurt dışı projeleri ile kanatlandıran özel bir İngilizce öğretmeni kadrosu var. Ulusal Ajans destekli projeler okulun Erasmus Kulübü öğretmenleri tarafından 16 yıldır yürütülüyor.
İtalya,Romanya,İspanya,Portekiz,Almanya ,Finlandiya,Estonya ve Fransa ile öğrenci değişim programları yapan kulüp hemen her projede kırk öğrenciyi yurt dışı çalışmalarda görevlendirerek kültürler arası işbirliği ve dünya insanı olma becerisinin kazandırmanın öncülüğünü yapıyor. Yurt dışı eğitim ortamlarının da yakından takip edildiği projelerde öğrenciler gittikleri okulun ve ülkenin kültürünü de yakından inceleme imkanı buluyor. Bu yıl Amerika da bir okulla proje yapan kulüp çalışmalarına zoom üzerinden devam ediyor. Bu projeleri okula kazandıran ve yıllardır sürdüren Aylin Öğretmen ve arkadaşları işte o MPAL ekolünün tuğlalarından biri..iki projesinin Türkiye de en iyi örnekler alanın da örnek gösterilmesi tesadüf değil. Yabancı dil eğitiminde birbirinden özel çalışmalarla öğrencileri güçlendiren öğretmenlerden Berna Öğretmen,Oxford Big Read yarışmasında 9. sınıflarda Türkiye birinciliği,11.sınıflarda da Türkiye İkinciliği kazandırmış öğrencilerine,İngilizce Tiyatro Kulübü yine bir öğrenci projesi,projeye rehberlik eden Tülay Öğretmen öğrencilerinin yazıp sahneye koyduğu oyunlarda öğrencilerinin disiplinine hayran, oyun akışının her bir hazırlığını öğrencileri yapmış bu yıl ise salgın nedeniyle uzaktan yapabilecekleri bir proje yapıyorlar e Twining projesi Projede Türk ortakların yanı sıra ,Polonya,İspanya ,Ukrayna ve Sırp okulları yer alıyor.
Bizlerin Eğitsel Kol olarak bildiği çalışmalar 2003 yılından beri MPAL ekolünde kulüp ismini almış o yıllarda idarecilik yapan Hüsnü Öğretmen ve Eser Öğretmen MPAL i ekol olma yolunda geliştiren öncü tuğlaları koymuş. Bizim öğrenciliğimizde birkaç eğitsel kolun aktif olduğu kollar,bu okulda kulüp çalışmaları ile öğrencinin aktif olduğu yeteneklerini sergilediği faaliyet alanlarına dönüşmüş. Bir dönem öğrencilerin kurduğu dans kulübünde dans dersleri bile alınmış. Kulüpler okulda öğrenciyi yetişkin yaşamında da güçlü kılacak beceri geliştirme alanlarına dönüşmüş. Şebnem Öğretmenin öncülüğünde kurulan münazara kulübünü o gittikten sonra Mustafa Öğretmen yönetmiş . Kulüp öğrenci ve öğretmen münazaraları yaparak öğrenci ve öğretmeni daha da yakınlaştırmış. Katıldıkları il içi ve Türkiye geneli turnuvalarda okulu temsil etmişler. Satrancı okulun her dinlenme alanına yayan Ramazan Öğretmen satranç kulübünü okula kazandıran bir öğretmen,Satrançta Bursa il birinciliği bölge dereceleri olan kulüp öğrencileri satrançla tanıştırıyor. Okul Kütüphanecilik Kulübü,her ay düzenlediği kitap sohbetleri ile öğrenci ve öğretmenleri öğlen aralarında buluşturarak Sevinç Öğretmenle birlikte kitap incelemesi yapıyor. Mürekkep adıyla okula kendi gazetesini kazandıran Filiz ve Gamze Öğretmenin bıraktığı meşaleyi Gölgesiz ismiyle dergiye dönüştüren öğrencilere Sevinç Öğretmen rehber oluyor .
Okul spor tesisleri yönünden de çok zengin. Basketbol ,voleybol ve futbol sahalarının yanı sıra Bursa’nın tek tenis kortlu devlet okulu,tenis kortlarını okula kazandıran Cengizhan Öğretmen okula bir tuğla koyup giden öğretmenlerden. Mehmet,Hikmet ve İsmail öğretmenler her öğlen arasında düzenledikleri sınıflar arası ve öğrenci öğretmen turnuvalarıyla öğrencilere Beden Eğitimi dersini sevdiren öğretmenlerden. Son sekiz yıldır Kort Tenisi,Futsal,Yüzme,Kayak,ve Voleybol gibi branşlarda okulu temsil eden spor kulübü pek çok derece almış ve Ahmet Erdem Anadolu Lisesi Spor kulübünü liglere taşımış. Mehmet öğretmen emekli olurken okula bir tuğla koyan isimler arsında .
Bir okul size okul başarısının yanı sıra kimliğinizin ortaya çıkmasını güçlendiren özellikler kazandırabiliyor ve sizi birey olarak görüyor ve önemsiyorsa ekol olmuş demektir. Ahmet Erdem Anadolu Lisesi bu anlamda öğrencisini görüp yeteneklerini geliştiren bir okul. Resim dersinde her öğrencim resim yapabilmeli bilinciyle ilk tuğlayı koyan Suzan Öğretmen, sonrasında gelen Zeynep Öğretmen de hep bu bilinci öğrencilerine verip tuğla koyup giden öğretmenlerden. Müzik dersini öğrencisinin yüreğine sazıyla işleyen Hüseyin Öğretmen emekli olup gittikten sonra bile okulunun konserlerinde bağlamasıyla gelip sahne alan okula tuğla koyan öğretmenlerden.
Rehberlik servisinin öncülüğünde başlayan okul tanıtım şenlikleri, tanıtımı şenliğe dönüştürerek bir ilke imza atmış,okul kulüp öğrencilerinin masalar açarak tanıtım yaptığı şenliklerde binlerce ilköğretim öğrencisi ağırlanmış,okul konserleri ve tiyatro gösterileri ikram edilmiş gençlere. Daha sonra Tarih Kulübü’nün katkılarıyla hıdırellez şenliklerine dönüşmüş bu şenlik,her bahar öğrencisi öğretmeni bahçede konserler ve eğlenceler düzenleyerek birlikte yan yana sahne almışlar.
Biyoloji dersi okulda ders olmanın üzerinde bilimle uğraşma zevkini ilk günden beri öğrencisine veriyor,Fahriye ve Nilgün Öğretmen, okulun biyoloji başarısını bir üste taşıyarak okulda mantar üretiminden bahçede oluşturulan seraya ,tavuk kümesine kadar uygulama alanlarını çoğaltan öğretmenlerden...Nilgün Öğretme’nin öncülüğünde gerçekleşen bilim şenlikleri ile okulda fen derslerinden resim,müzik dersine kadar projeler sergileniyor. Trigonometri ve piyano ilişkisini gözlenebilir kılan öğrenciler müzik bilimin sahnesidir dedirtmiş. Fizik dersi projesi olduğunu düşünerek baktığınız projenin, aslında bir resim projesi olduğunu gördüğünüzde bu okulda resim dersinin bile neden kaçırılmayacak dersler arasında olduğunu anlıyorsunuz.
Okulda neredeyse hiç disiplin olayı yaşanmıyor ... Öğretmen kadrosu oldukça deneyimli,okula gelen her yeni öğretmen de öğrenci de okulun ruhuna katılıyor. Okul Müdürü Zeki Öğretmen, okulu bir üst basamağa taşıyan öğretmen, öğrenci ve veliden gelen her düşünceyi önemsiyor ve yeni tuğlalar koyuyor. Bu ekolün öğretmenleri gençleri kendi çocukları gibi önemsiyor,sadece bilgi değil,ilgi ve sevgiyi de gönülden veriyorlar. Ders bittikten sonra dersi bitmeyen öğretmenleri var bu ekolün ,öğretmenler odasının hemen yanındaki küçük mutfak bölümündeki masa da öğretmenler derste anlamayan ya da sorusu olan öğrencilere vakit ayırıyor,bunun için hiçbir zorunluluğu olmasa da o masada sorulara cevap veren,matematik,fizik ,kimya,biyoloji öğretmenleri okulun fen başarısına da önemli bir tuğla koyuyor.
Yüksek üniversite başarısı ile de dikkat çeken okul Bursa’nın ikinci sıradaki Anadolu Lisesi. Okul tüm okullar gibi uzaktan eğitim sürecinde şu an ,salgının bitip öğrencileriyle yüz yüze eğitime geçeceği günü ümitle bekliyor...
Sevgiyle kalın, çocuklarımızı okullarına kavuşturmak için lütfen evde kalın.
Müjgan Sonuç
Uzm. Psikolojik Danışman
mujgansonuc.psk@gmail.com