Bayram KAYA .................... Edebiyatçı- İlahiyatçı ve Yerel Araştırmacı

Tarih: 19.11.2023 21:15

Amansız bir siyonizm aleyhtarı Cevat Rifat Atilhan’ı tanımak

Facebook Twitter Linked-in

Amansız bir siyonizm aleyhtarı Cevat Rifat Atilhan’ı tanımak
 

Lise yıllarımızda ilk defa bir eserini okuduğumda ne yalan söyleyeyim abartılı bir Yahudi aleyhtarı olduğu kanaati bende hasıl oldu. Korku ve ürperti salan beyanlarının dünyada olup bitenlere tam anlam veremeyen biz masum Anadolu çocuklarına uyarıcı satırlar olduğunu o zamanlar tam idrak edemediğimizi şimdi daha iyi anladım.
Geçmişte yetmişe yakın eseriyle Türkiye kamuoyunu bilgi ve tecrübeleriyle aydınlatan Cevat Rifat Atilhan’ı (d. 1892 - ö. 4 Şubat 1967) yeniden kültür hayatımıza taşıyan ve insanımıza, hususan gençlere tanıtan eserlere bir kez daha dönüş yapmamız gereken bir dönemi yaşıyoruz. Onu anlama çabası, onu amansız Siyonizm düşmanı yapan unsurları tam da keşfetme zamanı diye düşünüyorum.
Kendimce bu Türkiye sevdalısı, vatanperver, milliyetçi, mukaddesatçı dava adamını hakkında yazılan makale, eser ve biyografilerden bir kez daha tanımaya çalıştım. (https://www.biyografya.com/biyografi/1946;https://tr.wikipedia.org/wiki/Cevat_Rifat_Atilhan) Zat-ı alilerinin kısa da olsa sergüzeşt-i hayatını ve hizmetlerini paylaşmaktan da onur duyarım:

Mümtaz askerlerimizden

Bosna-Hersek beylerinden Hurşit Paşa’nın torunu, Şam Mutasarrıfı Hasan Rıfat Paşa’nın oğludur. Çocukluğunun ilk yıllarını Şam’da geçirdikten sonra İstanbul’a gelerek Fatih İlkokulu’nda öğrenim gördü.
‘Kuleli Askerî Lisesi ve Harp Okulu mezunu. Teğmen olarak katıldığı Balkan Savaşı’nda (1912) yaralanarak esir düştü. Birinci Dünya Savaşı’nda Filistin cephesinde, Millî Mücadele’de Zonguldak Bartın-Ereğli bölgesinde milis kuvvetler komutanı olarak savaştı. Gösterdiği askerî başarılardan dolayı kendisine on dokuz madalya verildi.’

Basın-yayın ve Yazarlık hayatı

‘Atilhan, ordudan ayrıldıktan sonra basın hayatına girdi. Aralarında Bugün ve Sebilür-reşad’ın da bulunduğu çok sayıda gazete ve dergide binlerce makale yayımladı. Millî Mücadele yılları, Türk ve dünya politikası, dinî konular, masonluk, yahudilik ve siyonizm üzerine araştırmalar yaptı ve bunların çoğunu kitap halinde yayımladı.

Siyasetçi yönü

Millî Kalkınma Partisi (1945) ve ilk İslamcı parti sayılan ‘İslâm Demokrat Partisinin (1951) kurucularındandır. (Biyografi) Sonradan Türk Muhafazakar Partisi'ni kurmuştur. (Bozkurt) Nitekim, Doç.Dr.Celil Bozkurt, Demokratik Hayatta Siyasal İslâm’ın Doğuşu İslâm Demokrat Partisi (2020) adlı çalışmasıyla onun siyasetçi yönünü de öne çıkardı.

Ünlü senaristimizin babası

İki evlilik geçirmiş olan Atilhan, ilk evliliğini Macide Hanım’la diğerini Emine Sabiha Hanım’la yapmıştır. Macide hanım tek evladı binin üzerinde senaryosu bulunan Türk sineması’nın ünlü senaristi Bülent Oran’ın annesidir. Diğer eşi Emine Sabiha Hanım’dan iki oğlan üç kız beş evladı olmuştur. Atilhan, yazar-şair Oktay Rifat’ın da amcası olduğu kaynaklarda zikredilir.

Müthiş Yahudi aleyhtarı ve Mücadeleci bir ruh
Onun bazen abartı ve aşırı görülen Yahudi aleyhtarlığına götüren şey şehir efsanesi veya anti semitist söylemlerden ziyade büyük oranda bölgede Yahudilerin emelleri, plan ve tuzaklarına aşina olması, bunlardan etkilenerek görüp öğrendiklerinin tazyikiyle kalemine sarılmış olmalıdır.
“Cevat Rıfat Atilhan’ın sivil hayatı vefatına kadar yine mücadele içerisinde geçmiştir. Cephede gayet maharetle kullandığı kılıcını sivil hayatında bırakarak kalemine sarılıyor ve onu da maharetle kullanmasını gayet güzel başarıyor.“ (Attilâ İlhan) 
Askerliğinde gösterdiği azme ilaveten Siyonizme karşı mücadelesini hayatının sonuna kadar sürdürmüş bir siyasetçi, cemiyetçi, yazar ve mütefekkirimizdir.
Büyük Doğu Cemiyeti'nin başkan yardımcılığını da yapmıştır

Vatana ve millete bazı önemli hizmetleri
- Asker olarak Balkan, 1.Dünya Savaşı ve Milli Mücadele'ye iştirak etmesi
- 1.Cihan harbi esnasında Filistin-Suriye Cephesi'ndeki görevi esnasında Yahudiler tarafından kurulup İngilizlere Osmanlı ordusu hakkında istihbarat sağlayan NİLİ adlı casusluk örgütünü deşifre ederek çökertilmesini sağlaması
- Yahudi casusların yıkıcı faaliyetlerini yaşadığı acı hatıralarını
- Türkiye kamoyunu çoğu eserinin konusu olan adeta uzmanı olduğu Siyonizm, masonluk, ve Yahudiliği daha iyi tanıtmaya ve aydınlatmaya adaması
-Siyaset alanında da mücadele ve muhalafet örneği göstermesi,
-Cemiyetçiliği, içine sığmayan azim kahramanı olması,
-Adeta durmadan yazması, basın yayın aleminde eserler vermesi, bilgi ve hissiyatını, ızdırabını anlatması.

Yetmişi aşkın eser

Genç denebielecek yaşlarda (38 yaşından itibaren) eserler vermeye başladığı görüyoruz. Bir Facianın İçyüzü (1929), Sina Cephesinde Yahudi Casuslar (1933), Yahudi Casusu Suzi Liberman (1935), Masonluk Nedir (1935), Musa Dağı (1937), Filistin Cephesinde Yahudi Casuslar – Suriye’nin Mataharisi Simi Simon (1947), Türkoğlu Düşmanını Tanı (1951), Gizli Devletler ve Fesat Programı (1955), Dünya Nazarında Yahudilik ve Masonluk (1955), Tarihin Önünde ve İlmin Işığında 31 Mart Faciası (1956), Medeniyetin Batışı (1963), İstiklal Harbinde Sarıklı Kahramanlar  (1967), Bütün Açıklığı ile İnönü Savaşları ve Hakiki Kahramanlar (1968), Menemen Hadisesinin İçyüzü (1968), Tarihte ve Günümüzde Masonluk (1969), İğneli Fıçı (1973), Dünya İstilacıları (1973).
Dünya İhtilalcileri ve İsrail, Siyonizm ve Protokolleri, Farmasonlar İslâmiyeti ve Türklüğü Yıkmak İçin Nasıl Çalıştılar, Suzi Liberman’ın Hatıra Defteri, Farmasonluk İnsanlığın Kanseri, Türk İşte Düşmanın, İslâm ve Benî İsrail, Yahudiler Dünyayı Nasıl İstila Ediyorlar?, Çağ Açan Hükümdar Fatih, Küfrün Karşısında Müslümanlık, Tarih Boyunca İslâm Hakimiyeti ve Uğradığı Suikastler.

Onu yakından tanımak isteyenlere

Bir münevver ve mütefekkir zatı en iyi tanımak eserlerine aşina olmakla mümkündür. Bir de kendisi hakkında yazılanları incelemekle. Hepsi aynı akademisyenimize ait makale ve kitapları da eklemeliyim:
Bozkurt, Celil, “Bir Yahudi Aleyhtarının Anatomisi: Cevat Rifat Atilhan” makalesi, İsrailiyat: İsrail ve Yahudi Çalışmaları Dergisi, no. 2 (Yaz 2018): 102-119
Bozkurt, Celil. Cevat Rıfat Atilhan, Doğu Kütüphanesi, İstanbul 2012. 
Bozkurt, Celil. Mersinli Cemal Paşa'nın Yaveri Cevat Rifat Bey'in Birinci Dünya Savaşı ve Mütareke Dönemi Anıları, Gündoğan Yayınları, İstanbul 2015. 
Bozkurt, Celil. Bartın ve Havalisi Komutanı Yüzbaşı Cevat Rifat Bey'in Milli Mücadele Hatıraları, Gündoğan Yayınları, İstanbul 2015.
Yaklaşık yarım asır önce ilk eserini okuduğumda yaptığım hakkındaki suizannımı geri alıyor, bulabildiğim tüm kitaplarını okumak isteğimi ifade ile gıyabında özür beyan ediyorum. Samimiyetini, hizmetlerini ve uyarılarını takdirle karşıladığım, değerlerine kendini adamış bu büyüğümüze bir kez daha Allah’tan rahmetler diliyorum.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —