29.08.2024 22:07:00

6024

BİR VELUT YAZARIMIZIN ARDINDAN

BİR VELUT YAZARIMIZIN ARDINDAN

Bir Velut Yazarımızın Ardından

Kendisinin de ilk eseri olduğunu bildiğim ‘Batılılaşma İhaneti’ kitabını 80’li yıllarda okuduğumdan beri ismi hafızalarımdaydı. Geçtiğimiz günlerde (ö.11 Ağustos 2024 tarihinde 77 yaşında) aramızdan ayrılan D.Mehmet Doğan, ardında birçok kültürel hizmet bırakan şanslı muhterem zevat arasında ölümsüz yerini aldı. Allah rahmetler eylesin..
Kitle iletişim vasıtalarının kültürümüze olumsuz etkilerini ele alan ‘İletişim veya Dehşet Çağı’ okuduğum ikinci eseri olduğunu hatırladığım yazarın yüzbinlerce seveninin rahmet duaları ve hüsnü şehadet kokulu niyazlarına sebep olan vefatı, en son okuduğum dilimiz Türkçemize yapılan (sadeleştirme, arıtma, yabancı kelime bağımlılığı, çeviri sorunları vb gibi) tahripkar davranışları işleyen ‘Yüzyılın Soykırımı’ kitabını bitirdiğim günlere rastladı.

Uzun ömrün kısa tanıtımı

Biyografya sitesi kendisine ait tanıtıma şu sözlerle başlıyor: ‘Gazeteci-yazar, fikir adamı, sözlükçü, STK yöneticisi, Türkiye Yazarlar Birliğinin kurucusu, Türkiye Yazarlar Vakfı Başkanı. 4 Eylül 1947, Kalecik / Ankara doğumlu. Asıl adı Mehmet Doğan olup, benzer isimlerle karışıklığa neden olmamak için eserlerinde D. Mehmet Doğan imzasını kullanmaktadır.’
(https://www.biyografya.com/biyografi/1079#google_vignette)

Hayatını Basın Yayın faaliyetlerine adamış

Kitap, dergi, ansiklopedi, senaryo, yayıncılık (Dergah), TTK, TRT, RTÜK üyeliği gibi görevlerde bulunan Doğan, 80’li yıllara rastlayan üniversite yıllarımızın bazı dergi ve gazetelerinde (Türk Edebiyatı, Mavera, İslâm, İlim ve Sanat, İzlenim, Nehir dergileri ile Yeni Devri ve Zaman gazetelerinde) imzası bulunan yazarlarımızdandı. Sonradan değişik mecralarda (Yörünge, Vakit/ Akit, Vahdet ) günlük ve haftalık yazıları yayımlandı.

30’u aşkın eser sahibi

Her biri ayrı bir emek ürünü eserleri arasında şunlar yer alıyor: Batılılaşma İhaneti (1975), Tarih ve Toplum - Toplum Yapımızın Tarihi Oluşumu (1977), Dil Kültür Yabancılaşma (1984), Halka Karşı Demokrasi (1988), Camideki Şair - Mehmed Âkif (1989), Türkiye'de Darbeler Müdahaleler ve Siyasî Sistem (1990), Kemalizm (1992, 2 yıl sonra genişletilmiş baskısı: Bir Savaş Sonrası İdeolojisi: Kemalizm), Kültürel Savaş ve Savaş Kültürü (1992), İletişim veya Dehşet Çağı (1993), Kitaplık Kılavuzu (1996),Türkistan-Türkiye Gergefinde İran (1996), Türkendülüsiye - Hilâl Operasyonu (1998), Bir Lügat Bulamadım (2001), Yüzyılın Soykırımı (2004), Mağlubiyet İdeolojisinin Sonu (2007), Devlet Sözlük Yazar mı? (2007),   İslâm Şâiri İstiklâl Şairi Mehmed Âkif (2008), Türkistan Türkiye - Türk Kimliğinin Coğrafyaları (2010), Son Darbe Ergenekon (2010), Türkiye Cumhuriyeti Tarihine Giriş (2013), Ömrüm Ankara - Bir Ankara Şehrengizi (2014), Kelimelerin Seyir Defteri (2015), İki Yol Açıcı: Nureddin Topçu ve Necip Fâzıl (2016), Neden Klasiklerimiz Yok? (2016), Ortadoğu'nun Türkçesi (2017). 
(https://www.biyografya.com/biyografi/1079#google_vignette)
Bir çok yazarımızda olduğu gibi eserlerinin sonraki baskıları genişletilerek yayınlanmıştı.

İz bırakan işlere imza attı

Daha çok sosyal ve iktisadî tarih, fikir ve basın tarihi, dil gibi alanlarla ilgili olarak çalışmalar yaptı, televizyon metinleri ve senaryolar yazdı, çeşitli televizyon program ve filmlerinin yapımında görev aldı. 
Türkiye Yazarlar Birliği başta olmak üzere birçok dernek ve vakfın kuruluşunda ve yönetiminde bulundu. Yazarların bir çatı altında toplanması ve kaynaşması, M.Akif gibi kültür dünyanmızda emeği geçen şahsiyetleri ön plana çıkartılması gibi güzellikleri başardı.
Bildiriler, yıllıklar, senaryolar, şuralar, kongreler Yazarlık eğitimleri ve şiir şölenlerine ön ayak oldu. Gönül coğrafyamız ve Türk Cumhuriyetleri yazar ve şairleriyle kültürel ilişkilere öncülük etti. Çok sayıda ödüle layık görüldü.
En önemlisi bir sözlük bıraktı. Büyük Türkçe Sözlük çalışmasını Okullar İçin Büyük Türkçe Sözlük, İlk Sözlük ve Temel Büyük Türkçe Sözlük çalışması izledi.
D.Mehmet Doğan’ın da her fani gibi dünya misafirliği sona erdi. Gök kubbe altında hoş bir sada bırakabilenlere, ardında uzun yıllar müstefi olunacak hizmetlere imza atabilenlere ne mutlu..Yeniden ruhu şad, mekanı cennet olsun..