29.10.2022 03:28:00

7542

CUMHURİYETİMİZE TEDRİCİ GEÇİŞİMİZ

CUMHURİYETİMİZE TEDRİCİ GEÇİŞİMİZ

CUMHURİYETİMİZE TEDRİCİ GEÇİŞİMİZ  VE MİLLİ EGEMENLİĞİMİZİN TARİHİ GELİŞİMİ VE BİRİKİMİMİZ 

Osmanlı Türkiyemizde  milletimiz lehine ilan edilen;
Hak,Hukuk ve Mülkiyet hakkı esaslı ilk ve ana belgemiz 
1839 tarihli  TanzimatFermanımızdır. Tanzimat fermanının ilanını takiben Tanzimat Osmanlı Türkiyesinde  milletimiz  lehine hürriyetçi ve mülkiyetçi yaşayış ve uygulamaları birikimi sonucu 
 ilki 1876 ilk anayasası 
Kanuni Esası evremiz olan
 1.Meşruti Monarşi&Saltanat evremiz ve akamete uğraması ile tekrar 
1908 de  ilan edilen 
2.Meşrutiyet 
Kanuni Esası  evremizin ana milli egemenlik  dayanağı
Meclisi Mebusanın 
17 Aralık 1908 de açılıp  hayat bulması ile ilk kez resmi çok partili siyasi hayatımızın başlaması 
ilk parlementer sistem Osmanlı hükumetinin 13 Şubat 1909 da kurulmasıyla devam eden meşruti yönetimlerimizin riyasetinde   takiben çok uzun savaşlar ve  mütareke yıllarımız da  
 23 Nisan 1920 de Ankara'da açılan 
TBMM evremiz de 1921 de Esas Teşkilat Kanunu ile henüz ilan edilmemiş yeni Türk devletimizin  ilk  Anayasamının kabulü ile ilan edilmiştir.
Ve en nihayeti 30 Ekim 1 Kasım 1922 de TBMM de  kabul edilen 307 ve 308 nolu kanunlarla Osmanlı Türkiyesi evremizin inkırazı sağlanıp Osmanlı bakiyesi topraklarında tek meşru devlet ve otorite TBMM ve onun Meclis Hükumeti olduğu kanunları kabulü ile ilanı sağlanmıştır.

1-) " Osmanlı imparatorluğunun inkıraz bulup Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti teşekkül ettiğine dair Kararname No: 307 Osmanlı İmparatorluğunun münkariz olduğuna ve Büyük Millet Meclisi Hükümeti teşekkül ettiğine ve yeni Türkiye Hükümetinin Osmanlı İmparatorluğu yerine kaim olup onun hududu millî dahilinde yeni vârisi olduğuna ve Teşkilâtı esasiye kanuniyle hukuku hükümrani milletin nefsine verildiğinden İstanbul’daki Padişahlığın madum ve tarihe müntakil bulunduğuna ve İstanbul’da meşru bir Hükümet mevcut olmayıp İstanbul ve civarının Büyük Millet Meclisine ait ve binaenaleyh oraların umum idaresinin de Büyük Millet Meclisi memurlarına tevdi edilmesine ve Türk Hükümetinin hakkı meşruu olan Makamı hilâfeti esir bulunduğu ecnebilerin elinden kurtaracağına karar verildi (Cilt: 24 – Sayfa: 311)  
 30 teşrinievvel 1338

2-)Saltanatın Kaldırılması, 1 Kasım 1922 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 308 nolu “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, hukuku hâkimiyet ve hükümraninin mümessili hakikisi olduğuna dair” adlı kararname ile gerçekleşmiştir. Bu kararnameden 1 gün önce kabul edilen 307 nolu kararname ise “Osmanlı imparatorluğunun inkıraz bulup Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti teşekkül ettiğine dair” çıkarılmıştır. Arka arkaya çıkarılan iki kararname sonucunda Osmanlı İmparatorluğu resmen sona ermiş, saltanat kaldırılmış ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti teşekkül etmiştir."

Tüm bu anayasalı evrelerimizin birikim ve sonucu olarak rejim ve yönetim şeklimizinde adı ve şekli nihayet buldu;
29 Ekim 1923 Cumhuriyet rejimi ve yönetim biçiminin ilanı temin ve tesis edilmiştir.

*"29 Ekim 1339 (1923) tarih ve 364 sayılı Teşkilât-ı Esasîye Kanununun Bazı Mevaddının Tavzihan Tadiline Dair Kanun" 
"Hâkimiyet, bilâkaydü şart Milletindir. İdare usûlü halkın mukadderatını bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına müstenittir. Türkiye Devletinin şekl-i Hükûmeti, Cumhuriyettir."

Aynı gün Mustafa Kemal Paşa Türkiye Cumhuriyetinin  birinci  Cumhurbaşkanı
(Devlet Reisi) olarak TBMM ce seçilip göreve başlamıştır.

12.Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olarak işte sürüp gidiyoruz 
asra bir yıl kala yeni devletimiz  Cumhuriyet Türkiyemiz evremizde.
CUMHURİYET BAYRAMIMIZ 
KUTLU OLSUN 

Avukat
ERARSLAN POLAT