8.12.2023 11:50:00

12598

H/ANNİBAL'I ZİYARET ETTİM

H/ANNİBAL'I ZİYARET ETTİM

H/Annibal'ı ziyaret ettim

 

 

Geçen hafta yeni görev mekanıma yakın son Siyonist Vahşeti sürecinde gündeme gelen ve kendi adını taşıyan doktrini (Anibal Doktrini) ile basında yer alan Kartaca kralının anıtını ziyaret ettim.

Kimdir?

Kartaca İmparatorluğu veya daha bilinen şekilde Kartaca, (Latince: Carthago), MÖ 814 yılında Tunus yarımadasında kurulmuş olan bir Fenike kolonisi ve şehir devletidir.( https://tr.wikipedia.org/wiki/Antik_Kartaca)
‘Hannibal tüm zamanların en büyük askeri dehalarından biridir. Hayatı hakkında pek çok çalışma yapılmıştır…Romalı biyografi yazarı Cornelius Nepos’un ünlü komutanların yaşamlarını ele aldığı eserinde, Hannibal’i aktardığı kısmın başında da bu algının yansımalarını görmek mümkündür:
 “Kartacalı Hannibal, Hamilcar’ın oğludur. Roma halkın diğer halklardan cesaret bakımından üstün olması kadar Hannibal de diğer komutanlardan üstündür. Cesaret bakımından Roma halkı diğer halklardan ne kadar üstünse bu da o kadar gerçek bir ifadedir. Ne zaman İtalya’da Romalılar ile savaşsa bu savaşlardan zaferle ayrılmıştır. Kendi vatandaşlarının kıskançlığına uğramasaydı Romalıları egemenliği altına almayı başarabilirdi. Fakat çok sayıda insan tarafından kıskanılması Hannibal’in cesaretini gölgeledi.”
Hannibal’in ölüm şekli hakkında çelişkili bilgiler olsa da kaynakların neredeyse hepsi öldüğü ve son günlerini geçirdiği yer olarak Bithynia’daki küçük bir yerleşim olan Libyssa üzerinde fikir birliği yapmaktadır. Bununla birlikte, Libyssa’nın Dakibyza (Gebze) olduğu ve Libyssa isminin zaman içerisinde “Gebze” şekline dönüştüğü görüşü pek çok modern kaynakta tartışılan bir konudur.’ 
(https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kocaeli/gezilecekyer/hannibal-anit-mezari-gebze)

Hannibal-Annibal/Anibal karışıklığı neden?

İki şekilde de basında yer alış ve söyleniş sebebi latincede H harfinin okunuşta söylenmemesiymiş. Hotel kelimesinin otel, hoparlör kelimesinin operlör, Hadrianus'un Atranos şeklinde söylenmesi gibi. Başka dillerde de benzeri örnekler bulunduğu söyleniyor.. (Mesela Arapça'da kelimede dişiliği gösteren yuvarlak te duruşta h gibi okunur ama pratikte kalkar. Müdireh/Müdire, Fatihah-Fatiha gibi)

Gebze Tübitak arazisi üzerinde

Gebze'deki görev yerim yakınında bulunan mümtaz kuruluşlarımızdan olan Tübitak'ın 8 bin dönümlük arazisi (MAM / Marmara Araştırma Merkezi yerleşkesi)  üzerinde Anibal’ın anıtı olduğunu öğrendim. Nitekim İzmit ve Gebze'de öldüğü bu topraklarda ismi yaşıyor. Anibal'in hatırasına muhtelif mekan (okul, otel, dükkan vb.) adlarına rastlayabilirsiniz.

Anıtın yapılmasını Atatürk istemiş

Anibal, cok sevdiği bir portre ki Atatürk, 1934 yılında anıtını kurdurmak istemiş. ‘M.Ö 195 yılında sürgüne giden Hannibal, Bitinya’lı yetkililerin kendisini Roma’ya teslim edeceğini öğrenince M.Ö. 183 ya da M.Ö. 181 yılında, kendi yüzüğünde bulunan zehri içerek intihar etti. Mezarının Libyssa (Gebze) yakınlarında bulunduğu tahmin edilmekte olan ünlü komutan anısına Atatürk tarafından Gebze’de bir heykel yaptırıldı. (https://www.biyografi.net.tr/hannibal-kimdir/)
Anıt dikilmesi isteği doğumunun 100. yıldönümü olan 1981’de gerçekleştirildi. Anıtın yapımına 1980 yılı sonlarında başlandı. Kocaeli valiliğinin, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın ve Tübitak’ın ortak çalışmaları ile anıt tamamlandı. Açılış, 24 Temmuz 1981 günü Kültür Bakanı Cihat Baban tarafından yapıldı. ( https://tr.wikipedia.org/wiki/Hannibal_Anıtı

Anıtın özellikleri

‘Hereke’den getirilen puding taşından yapılan anıt, 25 ton ağırlığındadır. Anıtın ortasına İstanbul Arkeoloji Müzeleri heykeltıraşı Nejat Özatay’ın yaptığı Hannibal portresi yerleştirilmiştir.’ ( https://tr.wikipedia.org/wiki/Hannibal_Anıtı)
-Genişçe bir alanı kapsayan bir tepenin/Anibal tepesinin ortasındaki anıt heykelde kralın başı taşa işlenmiş. Anıt meydanını ihata eden ziyaret yolu üzerine de birbirinden ayrı 3 kitabe (Türkçe, İngilizce ve Fransızca) olarak yerleştirilmiş.

Anıt kitabesinde ne yazıyor?

‘Bu anıt, Atatürk’ün doğumunun 100. yıldönümünde büyük komutan Hannibal’e olan beğenilerin bir ifadesi olarak yapılmıştır. Hannibal, Kartaca'nın ünlü bir komutanı ve devlet adamıdır. MÖ.247 yılında, Kuzey Afrika'da doğmuş, Roma'yı yok etme duyguları içerisinde yetişmiştir. Babası Hamilcar Barca’nın Roma'ya karşı başlattığı ve tarihe Pön Savaşı adı ile geçen çarpışmaları sürdürmüştür. Ünlü Roma yürüyüşü bu komutan tarafından düzenlenmiş ve fillerle güçlendirdiği ordusu ile Romalıları  İtalya’da, Barletta’da yenmiştir. Pek çok askeri zafer kazanan Hannibal Romalılara karşı başlattığı yeni bir savaş için Bitinya (Bursa) Kralı Prussias’ın yardımını sağlamaya çalışmış ancak başarılı olamamıştır. Bithynia Kralı tarafından Romalılara teslim edileceğini öğrenmesi üzerine Bihynia topraklarında Libyssa'da intihar ederek MÖ.183 yılında ölmüştür.’

Doktrini neyi anlatıyor?

Tarihe, dünyanın en iyi komutanlardan biri olarak geçen Hannibal, “savaş stratejisinin babası” olarak bilinmektedir. Çocukluğundan itibaren savaş meydanlarında olan Hannibal, savaşlarda kaba kuvvet yerine taktiğe önem vermiştir. Böylece asker zayiatını en aza indirmiş ve en etkin sonucu almaya çalışmıştır. Hannibal’in savaş taktikleri, coğrafyaya, zamana, asker sayısına, düşmanın psikolojik ve fiziki durumuna göre değişkenlik göstermiştir. 
(Kılıç, M. (2018). Hannibal’in Savaş Taktiklerine Genel Bir Bakış. Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(5), 25-60.)
Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısında sivil ölümlerin yüksek olması ve saldırıya müdahale eden İsrail askeri helikopterlerinin Hamaslıların yanı sıra sivilleri de vurduğuna dair İsrail medyasında yer alan haberler, İsrail ordusunun "Hannibal Protokolü" olarak bilinen doktrini uygulayıp uygulamadığına ilişkin tartışmalara yol açtı. Konuya ilişkin Haaretz gazetesine konuşan İsrailli savaş pilotu Yarbay Erez, 7 Ekim'de Hamas'ın saldırısına müdahale eden İsrail güçlerinin esir alınma riski olan İsraillilerin öldürülmesini öngören "Hannibal Protokolü"nü uygulamış olabileceğine dikkati çekti. Erez, bahsedilen Hannibal Protokolü'nün, İsrail ordusunda, 30 yıl önce Lübnan'daki olaylara dayanarak planlandığını anımsattı.
(https://www.trthaber.com/haber/dunya/israilli-savas-pilotuna-gore-ordu-israilli-esirlere-kitlesel-hannibal-protokolu-uyguladi-814490.html)
İki aylık insanlık dışı saldırılarla dolu bin bir elemin kaynağı asrın savaşı, doktrin ve anıt ziyareti benim için ayrı bir hatıra ve ibretlerle dolu bir hadise oldu diyebilirim.