24.04.2022 16:15:00

İNEGÖL DE MOBİLYA GERÇEĞİ

İNEGÖL DE MOBİLYA GERÇEĞİ

İNEGÖL DE MOBİLYA GERÇEĞİ

 

Rahmetli Özal ın 1980 li yıllarda başlattığı” ihracat seferberliği” ile, İnegöl de ki küçük ve orta ölçekli işletmeler ihracata yönlendi.

O yıllar mobilya ihracatı yok denecek kadar azdı.

2000 li yıllara geldiğimizde İhracatın büyük bölümünü tekstil ürünleri almaya başladı.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odasının 2021 sonu verilerine göre ihracat yapan iş kollarında açık ara Mobilya sektörü 1. Sıraya oturdu.

Sizleri çok fazla rakamlara boğmadan önemsediğim için birkaç rakamı vererek İnegöl de mobilya sektörünün gelmiş olduğu durumu görmenizi isterim.

2021 yılı verilerine göre;

Mobilya sektörü 663.159.284.83 dolar

Tekstil sektörü   275.215.488.97 dolar,

Orman ürünleri  188.186.080.16 dolar İHRACAT yapmış.

2021 yılı verilerine göre;

Tekstil sektörü  179.767.268.59 dolar

Orman ürünleri  112.205.168.10 dolar

Mobilya sektörü     2.638.510.07 dolar İTHALAT yapmış.

İthalatın sektörel dağılımı, Tekstil %47, Orman Ürünleri %29, Mobilya sadece %1 dir.

Aynı verilere göre İnegöl deki mobilyacı ihracatçı sayısı 1095 dir.

Yanlış okumadınız İnegöl de 1095 firma mobilya ihracatı yapmaktadır.

Türkiye genelinin yapmış olduğu ihracat ta İnegöl ün payı %18.46 iken diğer illerin tamamı %81.54 oranında ihracat yapmıştır.

İnegöl den ihracat yapan firmaların başında yani birinci sırada ismini açıklamayan ama ilk baktığımız da herkesin tahmin ettiği firmanın  2021 yılı ihracat rakamı 171.604.750.03 dolar, buna karşılık ithalat rakamı 109.894.192.76 dolardır.

10. sırayı sıfır ithalatla 22.204.320.75 dolar ihracat yapan Weltew home

11. sırayı sıfır ithalatla 18.075.261.00 dolar ihracat yapan Saloni

12. sırayı mobilya sektörünün dışında bir firma,

13 sırayı 17.304.008.79 dolar ihracatına karşılık 945.810.45 dolar ithalat yapan Çilek mobilya aldı.

İhracat bir ülkenin kalkınabilmesi için en önemli faktördür. İhracat yapmayan ülkeler fasit daire gibi kendi eksenlerinde dönüp dururlar, hele bir de ithalat yapıyorsalar o ülkenin büyüyüp gelişmesi, ekonomide iyi yerlere gelmesi mümkün değildir.

Son yıllarda mobilyacı esnafına ham madde sağlayan bir iki firma, devletin ve milletin refahını düşünmeden, daha fazla kar yapma amacıyla birçok esnafı da mağdur ederek, iç piyasaya lazım olan ürünleri, önce ben mantığı ile dış piyasaya satmaya başladı.

Ve nerede ise, ihracat yaptığı rakam kadar da ithalat yaptı.

Oysa ham maddeyi iç piyasaya verse, iç piyasa ham maddeyi mamul hale getirse ve ihracat yapsa, ülkemize giren dövizin en az dört katından fazlasının ülkemize girişini sağlayacaktı.

Geç kalınmış bir karar olsa da sunta ve MDF ihracatının yasaklanması mobilya üreticisine moral olmuştur.

MOBİLYACI ARKADAŞ TİTRE VE KENDİNE DÖN

Avrupa ülkeleri yavaş yavaş Amerika ve Çin i terk etmeye başladı. İbre Türkiye ye dönmüş durumda.

Mobilyacılar akıllarını kullanıp birbirleri ile rekabet etmezler ise, önümüzdeki yıl mobilya ihracatında bir milyar dolarları yakalamak ve geçmek mümkündür.

Bunun için de niteliksiz pazarlara, sırf ihracat yapma maksadı ile çok cüz i karlarla mal satmak yerine, kaliteye önem verip farklı modellerle nitelikli pazar aramak ve onlara mal satmak daha akıllıcadır.

Hedef, çok fazla mal üretip, ucuz mal satıp sürümden kazanmak yerine, az, öz ve kaliteli mal üretip, çok fazla karla mal satmak olmalıdır.

Unutmayın ki ülkemizin muasır medeniyeti yakalaması ve hatta onun da üstüne çıkması ihracatla mümkündür.