5.03.2021 10:29:00

1826

ÖNEMLİ BİR HAYAT PUSULASI: VİCDAN

ÖNEMLİ BİR HAYAT PUSULASI: VİCDAN

Önemli Bir Hayat Pusulası: Vicdan

Bazen haberler okuyoruz. Başlıklar aynen şöyle. Ölüme terk edildi. Bu soğukta sokağa atıldı. Arabasıyla çarpıp kaçtı.

Ailesini katletti. Küçük çocuğu istismar etti.

Yaşlı kadının emekli maaşını çaldı. Eşini çocuklarının gözü önünde defalarca bıçakladı.

Yeni doğmuş kedi yavruları çöp poşetinde bulundu. Bu haberler böyle uzayıp gidiyor.

Ben burada daha fazla örnek vermek istemedim. Bizler okurken üzülüyoruz, etkileniyoruz.

Nasıl olur bu kadar vicdansızlık diye düşünüyor ama sorunun cevabını bir türlü bulamıyoruz.

Sadece ülkemizde değil, dünyanın her yerinde oluyor bu tür olaylar. Hepsinin ortak noktası vicdan yoksunu insanlar tarafından yapılıyor oluşu. Vicdanlı olmanın, merhamet duymanın dini, dili, ırkı, eğitimi olmuyor. İçten gelen, gücünü sevgiden alan bir oluş hali bu.

Eğitimsizlik sebep olarak gösteriliyor ama sadece o mu? Elbette eğitimin toplumların gelişmesinde katkısı inkar edilemez. Bilim, sanat insanoğlunu geliştiren en büyük faktörlerden. Bununla birlikte eğitim önce ailede başlıyor. Dünyaya getirdiği çocuğu seven, onun temel ihtiyaçlarını karşılayan, onu koruyan, güven veren bir aile ile atılıyor temeller. Sonra devreye doğru yolu gösterecek, eğitimle birlikte ahlakı, iyiliği, saygıyı aşılayacak öğretmenler giriyor.

Çocukluğunda yeteri kadar sevgi, değer görmüş, sayılmış ve merhameti büyüklerinden örnek alarak öğrenmiş bir çocuk büyüdüğünde de etrafına aynı değerleri yansıtacaktır. Babasının sokaktaki köpeği tekmelediğini görerek büyüyen bir çocuğun ileride de benzer davranışlar sergilemesi kaçınılmazdır. Sevgiyi içine alamamış biri dışarıya ne verebilir ? Sürekli baskı görmüş, kısıtlanmış, yok sayılmış, şiddet görmüş insanlar ne yazık ki kendi içlerindeki mutsuzluğu dışarıya çeşitli şekillerde yansıtırlar. Bu çoğu zaman nefret, öfke ve şiddet şeklinde ortaya çıkar. 

Vicdan duygusu da altyapısında sevgiden ve ruhsal doyumdan beslenir. Saldırıya uğramış bir insan, korkmuş bir çocuk, eziyet edilmiş bir sokak hayvanı varsa, bu toplumsal bir sorundur ve herkesin sorumluluğu vardır. Bireyin iyileşmesi bütünün iyileşmesine bağlıdır. Aynı şekilde bütünün iyileşmesi de bireyin iyileşmesine bağlıdır. Bireyi toplumdan soyutlayamazsınız. İlk çağlardan beri kişisel gelişim sosyal çevrelerde oluşur ve ilerler.  

Şimdi bir öz eleştiri vakti. İçinize dönün ve kendi değerlerinizi gözden geçirin. Sevgi, saygı, yardım, uyum, başarı, gelişim, merhamet, vicdan, üstünlük, hırs, mücadele, zenginlik, galibiyet. Hangileri senin için daha anlamlı? Vicdan senin için önemli bir hayat pusulası mı? Öyle ise ne mutlu sana, çünkü onunla birlikte tüm manevi zenginlikler de beraberinde gelecektir. 

Sevgi ile...

Yaşam Koçu G.Melis Özer
Instagram / @hayataesliketmelisin
Blog / www.hayataesliketmelisin.net