SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE VE MİNNETLE ANIYORUZ!
Kafkas İleri Harekatının;
Anadoludan şanlı çıkışı olan Sarıkamış cephesi şehitlerimizin anılması maksadı ile gerek resmi kurum ve kuruluşlar ve gerekse şahsi hesaplardan sosyal medya ortamından yapılan çesitli çizim resimler eşliğindeki yazılardan hem bu vakıanın dramı,hem kutlayıp kutsanması yaşanılan o döneme fevkalede bir farkındalık olusturmuştur.
Sarıkamış şehitlerimiz anılırken devamında ki yazı ve paylaşımlarda ve yorumlarda ise dönemin asker ve idarecilerinin hakkında ki itham ve değerlendirmelerden;
Özelde Enver Paşa üzerinde yoğunlaşan tenkit ve karşı tenkit derken diğer bir tartışma konusu dönem şahsiyeti 2.Abdülhamit han üzerinden epeyce etraflıca belge bilgi ve yorum ihtiva eden tertışma dizgisi yazı yorum ve değerlendirmeleri biz kenarda duranlar olarak izleyip okuyoruz.
Her şeye rağmen saygı ,ölçü ve anlayışın hakim olduğunu ve muhafaza edildiğini görmekten,
okumaktan memnun kalıyoruz.
Bu yazımı okuyan pek kıymetli arkadaşlar bazen bizi vareden tartışma ,atışma ve tenkitler şahsileşince ve ithama dönüşünce hem kırıcı,üzücü oluyor,dahası arada güzel kaynaklı bilgi ve belgeler ve güzel yazı ve paylaşımlarda harcananmış oluyor.
Halbu ki bizim bilgiye ve bilgiye dayalı güzel analiz ve yorumlara ihtiyacımız var.
Bu konuda yazı yazan bilgi veren, cesaret ,donanım ve tarih aşkı olan tüm kardeşlerimi kutluyorum.
Bizi bu itkiye tepkiye güzellemeye sevk eden Türkün umum başarıları, başarılı olması ve başarılı kalmasını murad etmemizdir.
Bu durumun hemen tüm yazı yazan paylaşan ve bu kıymetli yazı ve paylaşımlara yorum yazan ve bilgi verenlerimizde ortak olduğundan şüphem yoktur.
Bir devri yahut o devrin şahıs ve şahsiyetletini büyük bir hayranlık ve tarafgirlikle yüceltmek uğruna aynı devrin kaybedenleri ve şahsiyetlerine maksadını aşan ithamlar yer yer hakaret ve ötekileştirmeler yakışmıyor.
Evet diyalektik olarak sebep ve sonuç olarak; her devir bir sonrakinin sebebi olup,sonuç olanda bir süre sonra kendi sonrasının maalesef sebebi olmaktan ne kaçınabilir nede zaman ve dönemi durdurabilir.
Yahut fani olan lider ve şahsiyetleri bu tarafgirlik ve ötekileştirme ne unutturabilir yoksaydırabilir nede ölümsüzleştirebilir.
Her devir ve dönem kendi sonrasına aktarılıp yaşanılıp bitebileceği gibi lider ve dönem şahsiyetleride faniliği gereği son bularak tarihteki yerini alacaktır.
Bizde eksik olan yaşadığımız an ile geriye doğru dönemler ve şahsiyetlerini mezarda olduklarını bildiğimiz halde mahkum ve mahçuz etmeye çalışıyoruz.
Bu yanlış kendisini savunacak hali olmayan ve dönemini bitirmiş ömrünü kaybetmiş kişi ve kurumları tarihteki olumlu olumsuz rolü ile anıp bırakmaktan başka bir yol var mı ?
Tartışmalara yani Sarıkamış&Kafkas cephesi hareketi ve sonuçlarına bakınca tarihi bir dönemi ve şahsiyetletini abartılı bir şekilde zemmetme gayretlerine karşılık olarak ve karşı hayranlıkla koruma ki ben bu koruyanlara müdafa edenlere hak veriyor ve katılıyorum.
Bunu her tarihi evremiz dönem ve şahsiyet ayırt etmeksizin yapıyorum.
Yani bu savaşın başında siyasi ve gerçek ömrünü tamamlayan; Sultan 2.Abdülhamit Han Tanzimat devrinin son evresinde devletinin başı olarak hem bu dönemin olumlu olumsuz sonuç ve birikimleri üzerine kalmış, hemde kendi sonrasına aktarılacak olanın olumlu olumsuz birikimini yapmış bir sultanımızdır.
Gücü sınırlı ve ihtirası ise ; koruma korunma refleksi ve algısı vehme varacak kadar şüpheci bir dönem ve şahsiyeti barındırır.Bu değerlendirmemde Sultan Abdülhamit Hanı kötüleme kasdım yoktur.Kaçınılmaz son ikinci mesrutiyete kadar devletini ve milletini hemen hemen bir bütün olarak taşıyıp aktarabilmiştir.
Sorun bu birikim ve durumun ikinci mesrutiyete ki aldığı hal ve çarelerdir.
İkinci meşrutiyetin hiç şüphesiz muazzam bir ekip hareketi ve ittifakları barındırdığını gözardı edemeyiz.
Devraldıkları iktidarın dayanağı millet ,ordu ve kurumlar ile yaşanılan zaman ve evre öyle hızlı kararlar almayı ve alınan kararları değiştirmeyi zorunlu kılmıstır ki yaşanılan o 1908 ve 1923 yılları arasında ağladıklarımız ve güldüklerimiz ardışık sıralı olup san ki 15 yıl değilde yüz yıllık bir dönemmiş gibi bize uzun gelmektedir.
Oysa İç karışıklıkla hareket ordusunun İstanbula gelmesi ve isyan teşebbüsleri,
Balkan savaşları,Edirne'nin tekrar alınışı,Babı ali baskını ,Birinci dünya savaşı ve savaşa girmemiz rusyayı karadenize ve azak denizine gömmemiz,Irak cephesinde daha savaşın başında Kut zaferi ile moral bulmamız, tıkanan Galiçya cephesi harekatımız ve kayıplarımız,
Doğu cephesi Türk&Turan Kafkas harekatını ihtiva eden Sarıkamış harekatı ve neticeleri,Çanakkale savaşları ve zaferi ile İstanbulun muazzam ve muntazam savunulup tahkim edilmesi,Kanal harekatı savaşı ve hezimeti....
Birinci Dünya savaşında genelinde yenilgiyi kabul etmemiz ve ateşkes talebimizle 30 ekim 1918 Mondros Mütarekesi ve ikinci Meşrutiyetin namı meşhur Mütareke döneminin başlaması.
İkinci Mesrutiyetin ilk dönemine damga vuran İTC iktidarı ve iktidarının kudretli şahsiyetlerinin tasfiyesi ve dramatik sonları.Burada bu İTC iktidarı zamanında kazanılan Kut zaferi,Canakkale zaferi,İstanbulu rus ve bağlaşıklarından cebri işgalinin önlenmesi herşeye rağmen Kafkas Turan hareketinin Baküye varması bunlar olumlu sonuçlar olup sonrasında ki Anadolumuzun ilhakına kalkışan adi düşman ve işgalcilerine vermiş olduğumuz Türk Milli Kurtuluş savaşınında işaret ve yol göstericisidir. İkinci meşrutiyetin ikinci evresi yaklaşık beş yıl süren Anadolumuzun ve küçük Rumelimiz& Trakyamızın reddi ilhakını da içeren mütareke evresi ve nihayeti reddi ilhaktan büyük taarruzla zaferle çıkmamıza mukabil üçüncü meşrutiyet olan Cumhuriyet Türkiyesi ile sonucun bağlanması ve bizlerinde yakında yüzyılı dolacak Cumhuriyet Türkiyesi evresi birikimi ,düzeyi ve tüm gelişmişliği ile günümüz dünya ve ülke koşullarından geriye doğru bakıp;
bu netameli dönem ve şahsiyetlerini 1876 ve 1923 arasını savunurken de eleştirirkende gereğinden fazla özdeşleşiyoruz,
eleştirirken de gereğinden fazla ötekileştitiyoruz.
İşte burada maksadı aşıyoruz kanaatindeyim.
Yinede büyük bir demokratik hoşgörü ve olgunlukla hayli güzel bilgi veren yazı, ifade ve yorumları büyük bir beğeni ve keyifle okuduğumu belirteyim.
Tüm bu konularda özelde Sarıkamış Sehitlerimizi anma konusunda yazı yazan ve kaynaklı kitabı bilgi ile izah etmeye çalışan paylaşımlarda bulunan kardeşlerimi kutluyorum.Tüm takipçi ve okuyucularım
hoş ve hoscakalınız.
Avukat
Erarslan Polat